3904. May an employee exchange his or her tax sheltered annuity contract for another contract in another 403(b) plan? 

Under the final regulations, a plan-to-plan transfer from a 403(b) plan to another 403(b) plan is permitted if each of the following conditions is met: 
(1)
the participant is an employee or former employee of the employer for the receiving plan or, in the case of a transfer for a beneficiary of a deceased participant, the participant was an employee or former employee of the employer for the receiving plan; 
(2)
the transferring plan provides for transfers; 
(3)
the receiving plan provides for the receipt of transfers; 
(4)
the participant or beneficiary whose assets are being transferred has an accumulated benefit immediately after the transfer that is at least equal to the accumulated benefit immediately before the transfer; 
(5)
the receiving plan imposes restrictions on distributions to the participant or beneficiary whose assets are being transferred that are no less stringent than those imposed on the transferring plan; and 
(6)
if a plan-to-plan transfer does not constitute a complete transfer of the participant’s or beneficiary’s interest in the 403(b) plan, the receiving plan treats the amount transferred as a continuation of a pro rata portion of the participant’s or beneficiary’s interest in the Section 403(b) plan (e.g., a pro rata portion of the participant’s or beneficiary’s interest in any after-tax employee contributions).

Planning Point:  No transfers are permitted between contracts that are not part of a plan under Revenue Procedure 2007-71, because the 2007 regulations revoked Revenue Ruling 90-24 which had previously permitted such transfers.
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