Annuities
Tax Facts Q: 7988. What are the tax benefits that can be realized by making a charitable donation using a charitable lead annuity trust? 
PLR 201421023
The IRS recently found that distributions of annuity payments by irrevocable testamentary charitable lead annuity trusts (CLATs) that were made pursuant to charitable pledge agreements (funding agreements) that were executed in the past did not result in a finding that the taxpayers (who were disqualified persons) engaged in acts of self-dealing under IRC Section 4941.
In this case, the taxpayers were trustees of a private foundation that agreed to contribute a specified amount to a hospital as an annual annuity pursuant to a funding agreement executed between the foundation and the hospital.  The taxpayers funded the CLAT, which was to satisfy the foundation’s obligations under the funding agreement.
Because the taxpayers were both trustees of the foundation and substantial contributors to the CLAT, both were disqualified persons for purposes of the self-dealing rules that apply to these types of trust.  These rules provide that self-dealing occurs if there is any direct or indirect transfer to, or for the benefit of, a disqualified person of the income or assets of the foundation, an excise tax would be applied to the transaction.  This includes payments made to satisfy the obligations of the disqualified persons.

In this case, however, the fund agreement was between the foundation and the hospital, with the taxpayers acting only in their capacity as trustees.  Because the payment obligation was actually the foundation’s obligation, and did not legally obligate either of the taxpayers, the payment under the CLAT did not constitute self-dealing and no excise tax was imposed.
Life/Health Insurance

Tax Facts Q: 8005. What are the risk shifting and risk distribution requirements that allow a captive insurance arrangement to qualify for favorable tax treatment? 
Revenue Ruling 2014-15
The IRS has issued guidance providing that an arrangement whereby an employer uses captive reinsurance funded by tax-deductible contributions to a voluntary employees’ beneficiary association (VEBA) in order to fund retiree medical benefits will constitute insurance for purposes of IRC Subchapter L.  
The employer’s VEBA in this case purchased commercial health insurance.  In order to reduce the costs of coverage, the commercial insurance carrier then entered into an agreement with the employer’s wholly owned subsidiary pursuant to which the subsidiary would receive a premium and reinsure the commercial carrier’s obligations to the VEBA’s participants.

In order for a captive reinsurance arrangement to constitute insurance for tax purposes, it must demonstrate that the risk-shifting and risk-distribution elements of traditional insurance are present.  In this ruling, the IRS found that these elements were present because it was the risks of the retirees and their dependents who were participating in the VEBA that were shifted and distributed among the larger group of participants.

This was the case because neither the employer nor the VEBA were obligated to provide the retiree medical benefits covered under the arrangement.  The captive reinsurer, therefore, provided a benefit to these individual retirees, rather than to the employer or the VEBA itself.
Further, the reinsurance company was able to qualify as an insurance company because more than 50 percent of its annual business during the tax year involved the reinsurance of the retirees covered by the VEBA.  As a result, the captive arrangement was entitled to the tax benefits typically afforded to insurance arrangements.
Retirement Accounts

Tax Facts Q: 3526.  What is a supplemental executive retirement plan (SERP)? 
Gill v. Bausch & Lomb, No. 6:09-CV-6043 (MAT)

A district court recently held that a company violated ERISA when it eliminated monthly installment payments under a supplemental executive retirement plan (SERP) in favor of lump sum payments because the directors who made the decision lacked authority to either determine the rights and benefits of plan participants or to act as fiduciaries under the plan.  Further, in this case, the court found that because the SERP’s terms provided for a reversion of excess assets to the company, the decision was impermissibly biased.

A SERP is a type of nonqualified deferred compensation arrangement that, as the name suggests, can be used by a company to provide executives with supplemental retirement income.  These plans are often used by companies to help retain employees or to attract top talent, as they permit the company to provide tax-deferred benefits in excess of the contribution limits to which qualified plans are subject.

Unlike other types of plans, SERPs can provide additional retirement benefits to only a select group of highly paid employees.  In this case, the three retired executives who brought suit were the only participants in the plan.  Their monthly lifetime installment payments were funded by irrevocable secular trusts that the company argued could be terminated upon a change of control of the company.  The court disagreed, finding that the company lacked the authority to terminate the SERP upon the change of control.
Employment Benefits

Tax Facts Q: 3555.  Are contributions to, and postretirement payments from, a deferred compensation plan subject to FICA and FUTA taxes?
Balestra v. United States, 2014 U.S. Claims LEXIS 448
The Court of Federal Claims recently found that a taxpayer was liable for FICA taxes imposed upon deferred compensation benefits to which he had a right to receive but, because of his employer’s bankruptcy and the discharge of the obligation to pay the benefits, he would never actually receive.

Deferred compensation benefits, which generally create FICA tax liability, may be taxed under the IRC Section 3121(v)(2) special timing rule whereby the benefits are taxed according to their present value, which is calculated based upon the taxpayer’s life expectancy and a discount rate to account for the time value of money.  Importantly, however, this present value is not discounted to account for possibility that benefits will not be paid because a deferred compensation plan is unfunded.

In this case, the taxpayer’s deferred compensation benefits were included in his taxable wage base in the year of his retirement under the special timing rule discussed above.  As a result of the employer’s bankruptcy, the majority of the benefits were never paid.
The court rejected the taxpayer’s argument that Congress’ must have intended this special timing rule to apply to taxpayers who employed the accrual basis accounting method, which would allow the benefits to be taxed prior to receipt, but would also allow for an adjustment upon determination that the benefits would never be received.  Though the court recognized that while Congress may choose to adopt such a system, it noted that the statute, which is silent on the issue of adjustments, must be upheld as written.
Investments
Tax Facts Q: 7986.  What are the tax consequences if property is characterized as debt-financed property? 
PLR 201418061
In general, if property is found to be debt-financed property, which is property held to produce income and with respect to which acquisition indebtedness exists at any point during the taxable year (or during the 12 month period preceding disposition of the property) certain items of income and deductions must be included in a company’s calculation of unrelated business taxable income (UBTI).

Generally, a partner’s share of interest, dividends or gains from the sale of property attributable to  participation as a partner will be excluded from calculation of UBTI, unless the amounts are derived from debt-financed property.
Here, the taxpayer borrowed securities and purchased short and long positions in stock in order to minimize trading risks associated with these holdings.  In order to effectuate the short sales, the taxpayer borrowed securities from a third party, but deposited as collateral cash and securities of an equal value to the borrowed securities.

The IRS found that this did not result in the characterization of the securities as debt-financed property because acquisition indebtedness is created through the borrowing of money, rather than property.  Because none of the securities were to be purchased using borrowed funds, no acquisition indebtedness was created so that the income received as a result of this strategy would not constitute debt-financed property.  Therefore, this income was not required to be included in UBTI.
Estate Planning/Taxation

Tax Facts Q: 3866. When may a surviving spouse make a rollover contribution?
PLR 201423043
The IRS recently ruled that a decedent’s Roth IRA would not be treated as an inherited IRA and, because the decedent’s surviving spouse was the sole trustee of the decedent’s trust, which was beneficiary of the Roth IRA, she was entitled to roll the Roth IRA funds into a Roth IRA opened in her own name. 

Here, the decedent designated his trust as beneficiary of his Roth IRAs.  Upon his death, the surviving spouse was given full power to determine both how the decedent’s assets were allocated between two newly created trusts and how the assets would be distributed from these trusts.  

Generally, if a decedent’s IRA funds are paid to a trust, which in turn pays the funds to the surviving spouse as trust beneficiary, the surviving spouse is treated as receiving the funds from the trust and not from the decedent, rendering her ineligible to roll the distributed IRA funds into her own IRA.
However, in this case the general rule did not apply because the surviving spouse was the sole trustee of the trust and had complete authority to distribute the IRA proceeds to herself.  As a result, she was entitled to roll the funds into her own Roth IRA pursuant to the general rules that require a trustee-to-trustee transfer be effected within 60 days of the distribution.
Federal Income Taxation
Tax Facts Q: 7778.  What exclusion is available for gain on the sale of a principal residence? 
By Michael Kitces, MSFS, MTAX, CFP, CLU, ChFC, partner and director of research for Pinnacle Advisory Group, a private wealth management firm in Columbia, Maryland. 

Limits to Converting Rental Property into a Primary Residence to Plan for IRC Section 121 Capital Gains Exclusion
The exclusion of up to $500,000 of capital gains on the sale of a primary residence under IRC Section 121 is one of the most generous tax preferences available under the tax code, due in no small part to the fact that most people only have occasion to sell their home and harvest such gains a few times in a lifetime.

However, for those who also invest in rental real estate, the capital gains exclusion on the sale of a primary residence creates an appealing tax planning opportunity – to convert rental real estate into a primary residence, in an effort to take advantage of the capital gains exclusion to shelter all of the cumulative gains associated with the real estate. And since the Section 121 exclusion can be used as often as once every 2 years, the planning opportunity is quite significant for those with large rental real estate holdings.

To prevent abuse of this planning scenario, Congress has enacted several changes to IRC Section 121 over the past 15 years, preventing depreciation recapture from being eligible for favorable treatment, requiring a longer holding period for rental property acquired in a 1031 exchange, and more recently forcing gains to be allocated between periods of “qualifying” and “nonqualifying” use. Nonetheless, some opportunities remain for real estate investors who do have the flexibility to change their primary residence in an effort to shelter capital gains on long-standing real estate properties.

Rules For Excluding Gain On Sale Of Residence

The Taxpayer Relief Act of 1997 created IRC Section 121, which allows a homeowner  to exclude up to $250,000 of gain on the sale of a primary residence (or up to $500,000 for a married couple filing jointly). In order to qualify, the homeowner(s) must own and also use the home as a primary residence for at least 2 of the past 5 years. In the case of a married couple, the requirement is satisfied as long as either spouse owns the property, though both must use it as a primary residence to qualify for the full $500,000 joint exclusion.

Notably, the use does not have to be the final 2 years, just any of the past 2-in-5 years that the property was owned. Thus, for instance, if an individual bought the property in 2010, lived in it until 2012, moved somewhere else and tried to sell it, but it took 2 years until it sold in 2014, the gains are still eligible for the exclusion because in the past 5 years (since 2010) the property was used as a primary residence for at least 2 years (from 2010-2012). The fact that it was no longer the primary residence at the time of sale is permissible, as long as the 2-of-5 rule is otherwise met.

If a sale occurs and it has been less than 2 years, a partial exclusion may still be available if the reason for the sale is due to a change in health, place of employment, or some other “unforeseen circumstance” that necessitated the sale. In such scenarios, a pro-rata amount of the exclusion is available; for instance, if an individual had to sell the home after 18 months instead of the usual 24, the available exclusion would be 18/24ths multiplied by the $250,000 maximum exclusion, which would provide a $187,500 maximum exclusion (which will likely still be more than enough, as it’s unlikely that the gain would be more than this amount unless it was an extremely large house!).

To the extent that a property is highly appreciated, and there is a gain in excess of the available exclusion. The gain will be subject to the usual capital gains brackets, including the new top 20% rate and the new 3.8% Medicare surtax, if total income is high enough for the capital gain to fall across the applicable thresholds.

Example 1. Max and Jenny, a married couple, bought a home decades ago for $250,000, and are now selling it for $900,000. Their total gain is $650,000, and they have easily met the 2-of-5 ownership-and-use requirement. As a result, they can exclude $500,000 of the capital gains. The remaining $150,000 capital gain – eligible for long-term capital gains treatment, as the holding period is far beyond the 12-month requirement – will be reported on their tax return as a normal long-term capital gain, subject to the usual tax rates (and potential 3.8% investment income surtax) that may apply.

The capital gains exclusion is only allowed once every 2 years. Thus, the partial exclusion still cannot be used if another exclusion had been claimed for another sale in the past 24 months, and in the event of a married couple the full $500,000 exclusion is only available as long as neither spouse has used it in the past 2 years (if one spouse sold a home recently and the other did not, the second spouse can still use his/her individual $250,000 exclusion). On the other hand, as long as “no more than once every 2 years” requirement is met, there is no limit on home many times an individual can take advantage of the primary residence capital gains exclusion throughout their lifetime!
Converting A Rental Property Into A Primary Residence

For most people, the exclusion of capital gains on the sale of a primary residence is something that only comes along a few times throughout their lifetime, as individuals and couples move from one home to the next as they pass through the stages of life. However, because the exclusion is available as often as once every 2 years, some homeowners may even try to sell and move and upgrade homes more frequently, to continue to “chain together” sequential capital gains exclusions on progressively larger homes (presuming, of course, that the real estate prices continue to rise in the first place!). However, in some cases taxpayers decided to go even further, taking long-standing rental property, moving into it as a primary residence for 2 years, and then trying to exclude all of the cumulative gains from the real estate (up to the $250,000/$500,000 limits), even though most of the gain had actually accrued prior to the property’s use as a primary residence! The opportunity is especially appealing in the context of rental real estate, as the potential capital gains exposure is often very large, due to the ongoing deductions for depreciation of the property’s cost basis that are taken along the way.

The limit this technique, Congress and the IRS have implemented several restrictions to the Section 121 capital gains exclusion in the case of a primary residence that was previously used as rental real estate. The first, created as part of the original rule under IRC Section 121(d)(6), stipulates that the capital gains exclusion shall not apply to any gains attributable to depreciation since May 6, 1997 (the date the rule was enacted), ensuring that the depreciation recapture will still be taxed (at a maximum rate of 25%).

Example 2a. Harold has a property in 2009 that was purchased for $200,000 and is now worth $350,000. It was rented for a period of years (during which $29,000 of depreciation deductions were taken), and last year Harold moved into the property as a primary residence. The current cost basis is now $171,000 (after depreciation deductions), which means the total potential capital gain is $179,000. However, at the most (subject to further limitations discussed below), Harold will only be eligible to exclude $150,000 of gains (the appreciation above the original cost basis) if he uses the property as a primary residence for the requisite two years, because the $29,000 of depreciation recapture gain is not eligible for the Section 121 exclusion.
To be continued in next month’s Tax Facts Intelligence...
