Annuities
Tax Facts Q: 402. What tax preferences apply when determining the income taxation of payments received under annuity contracts?
By Michael Kitces, MSFS, MTAX, CFP, CLU, ChFC, partner and director of research for Pinnacle Advisory Group, a private wealth management firm in Columbia, Maryland. 
How the “Annuities Should Never go in an IRA” Rule has Become a Myth.
Similar to retirement accounts like IRAs and 401(k)s, Congress provides deferred annuities a tax preference, in the form of tax-deferred growth, to encourage their use. This tax treatment does not have any outright cost; instead, it’s simply a benefit that is otherwise granted to the owner of an annuity. Yet because of the similarities in tax treatment between retirement accounts and annuities – and the fact that for much of their history, deferred annuities really were used primarily or solely for their tax deferral treatment – there is a long-standing rule of thumb for how to coordinate between the two: “never purchase an annuity inside of an IRA, because you don’t need tax deferral in an already tax-deferred account!”

Yet the reality is that for more than a decade, this rule has actually been rendered moot by significant changes that have occurred in the annuity landscape. While once upon a time there were few reasons to purchase a deferred annuity besides the preferential tax-deferral treatment, since the early 2000s annuities has been increasingly popular for their guaranteed living benefit riders, along with enhanced death benefit, unique investment features (in the case of certain equity-indexed annuities), or outright superior fixed income yields (with some fixed annuities). As a result, by 2012 the majority of annuities were actually being purchased with funds sourced from a retirement account, because that’s where the available money was held to be invested for such features and guarantees!

While in some limited cases, deferred variable annuities actually are making a resurgence for pure tax deferral purposes – in which case, there’s once again little reason to purchase them with retirement assets – most annuities continue to be purchased for their guarantees and investment characteristics, not their tax preferences. Given these changes, it is perhaps time to abolish the “annuities should never go into an IRA” rule and recognize that it has become more a myth and remnant of old than proper advice in today’s environment.

IRC Section 72 Tax Code Preferences For Annuities

Section 72 of the Internal Revenue Code provides a series of tax preferences for annuity contracts, broken into two broad categories: amounts received as an annuity, and amounts not received as an annuity.

The former refers to contracts which have actually been annuitized – i.e., converted to a stream of income, payable either for life, for a certain period of time, or a combination of the two (life with period certain). A payment from an annuitized contract is “an amount received as an annuity” under the tax code.

By contrast, the other category refers to withdrawals from contracts that have not actually been annuitized – i.e., from a “deferred” annuity. Notably, in the context of the tax code, the “deferred” label refers not to tax deferral treatment for the contract, but simply to the fact that the annuity starting date – the point at which the contract will be annuitized and converted into a stream of payments – has been deferred to some point in the future. In other words, from the tax code’s perspective, there are basically two types of annuities: those that have been annuitized, and those that haven’t been annuitized yet.

Because of their historical role in supporting retirement income – as a replacement for, or supplement to, other fixed lifetime income streams like pensions and Social Security – Congress decided early on to grant annuities certain tax preferences to incentivize their use. Annuitized contracts are eligible for the “exclusion ratio” treatment, where each payment is deemed to be a partial share of principal and interest (regardless of the actual growth on the underlying principal). And deferred contracts are allowed to defer taxation on any increases in value, with no income reported for tax purposes until either withdrawn (where distributions are deemed to be from gains first) or until annuitized (at which point the annuitization exclusion ratio rules kick in). In other words, annuities whose annuitization date is deferred to some point in the future are also granted tax-deferral treatment while still in the accumulation phase.

Notably, because the tax preferences for deferred annuities are simply granted as an incentive to encourage their use, there is no direct cost to tax deferral. Similar to purchasing a stock – which also enjoys the benefit of tax-deferred growth until it is liquidated – the tax benefits are simply a by-product of otherwise purchasing the investment, which in the case of an annuity may incur whatever costs are inherent in the annuity contract itself for its various features and benefits but are not actually an expense of tax deferral itself.

Origins Of The “You Don’t Need A Tax-Deferred Annuity In A Tax-Deferred Retirement Account” Rule

For much of the past century, annuities really were as the tax code “envisioned” – annuitized contracts provided lifetime income, and deferred annuities were simply accumulation vehicles for future annuitization that received tax deferral as a tax incentive for their use.

With the booming markets of the 1980s and 1990s, though, the focus began to shift. Variable annuities became increasingly popular as a pure investment vehicle, and the associated tax-deferral features of deferred variable annuities became appealing as a means to accumulate that equities-based growth in wealth on a tax-deferred basis – so much, in fact, that deferred annuities started to be created with an annuity starting date that was further and further out into the future just to ensure they could be used solely for accumulation purposes. In other words, the goal was specifically to create contracts that would likely never have to be annuitized at all, and could simply be retained in deferred mode for most of the individual’s lifetime (notably, some required annuitization endpoint was still required to be deemed an annuity in the first place, but companies increasingly began to offer maximum annuitization dates of age 90, 95, and beyond just to reduce the risk that it would ever actually be necessary to do so!).

In this heyday of deferred annuities as a tax-deferred vehicle to compound wealth, the saying/rule-of-thumb first emerged warning consumers “you don’t need to put a tax-deferred [annuity] inside of a retirement account.” After all, the purpose of so many of the deferred annuities at the time was tax deferral, and retirement accounts were already tax deferred. So if there wasn’t otherwise any purpose to the deferred annuity – especially in the case of a variable annuity, with subaccount investment options that could likely be replicated directly with a mutual fund holding similar investments but without the cost of the annuity – there was simply no reason to buy an annuity inside of a retirement account, especially given what were often 1% - 1.5% of additional annual annuity expenses.
To be continued in next month’s Tax Facts Intelligence…
Life/Health Insurance

Tax Facts Q: 390.  What are the health care exchanges that were established under the Affordable Care Act?  
Halbig v. Burwell, No. 1:13-cv-00623 and King v. Burwell, No. 3:13-cv-00630-JRS
A pair of recent court decisions has created uncertainty for the future of the Affordable Care Act health insurance subsidies, as one of the decisions found that these subsidies cannot be provided by a federally run health insurance exchange—while the other court reached the exact opposite conclusion.

A three-judge panel for the U.S. Appeals Court in Washington, D.C. found that the ACA did not grant the IRS the authority to permit subsidies unless the exchange was established and administered by the state government.  A second three-judge panel for the Fourth Circuit found that subsidies were permitted whether the state or federal government was in charge of the particular exchange because Congress had always intended for these subsidies to be available to all taxpayers, regardless of where they purchased health insurance.

Because the health insurance exchanges are run by the federal government, rather than the individual state governments, in 36 states, whether or not subsidies can be provided to taxpayers who purchase insurance through a federally run exchange is crucial to millions of taxpayers.  It is widely expected that the D.C. decision will be appealed, with many expecting that the Supreme Court will eventually decide the issue.
 Retirement Accounts

Tax Facts Q: 3866. May a surviving spouse roll funds received from a deceased spouse’s IRA into his or her own IRA?
PLR 201430026
The IRS recently provided that the general rule that a surviving spouse beneficiary is ineligible to roll over distributed IRA proceeds does not apply where the proceeds were distributed into a trust and the surviving spouse is the sole trustee with the authority under the trust to pay the proceeds to himself or herself.

The general rule governing inherited IRA funds that are paid into a trust provides that the surviving spouse is no longer eligible to roll those funds into an IRA in his or her own name once the trustee actually distributes the proceeds to that surviving spouse.  In such a case, the surviving spouse is treated as though he or she received the proceeds from the trust, rather than from the deceased spouse’s IRA.

However, this general rule does not apply when the funds can only be considered to have been “distributed” to the surviving spouse because he or she is named as sole trustee of the deceased spouse’s trust that received the IRA proceeds.  In this case, the surviving spouse was sole trustee and had the power to control trust payments, add trust property or amend or revoke the trust.  Therefore, she was exempt from the general rule and was permitted to roll the IRA proceeds from the trust into an IRA established in her own name within 60 days without incurring income tax liability.
Employment Benefits

Tax Facts Q: 3782. What minimum distribution requirements apply to annuity payouts from a defined benefit plan?  
PLR 201431034
The IRS recently permitted an employer to reduce its obligations under two qualified pension plans by offering a lump sum payment option to participants because the ability to select the lump sum option was available only to certain participants during a specified window of time and, as such, was a permitted benefit increase that did not violate the minimum distribution requirements applicable to the plans.

Generally, the minimum distribution requirements provide that annuity distributions from a qualified plan must be paid in periodic payments at least annually for the employee’s life (or for the joint lives of an employee and beneficiary), or over a period certain that is not longer than the life expectancy (or joint and survivor life expectancy) of the employee (or the employee and a beneficiary).

In this case, the employer sponsored a pension plan that offered participants several payout options, including various annuity options and a lump sum payout for certain employees.  In an effort to further reduce its pension obligations, the employer sought to offer a lump sum payment option to additional participants, including (1) participants currently receiving pension benefits in annuity form, (2) alternate payees currently receiving pension benefits in annuity form under a qualified domestic relations order and (3) beneficiaries currently receiving pre-retirement or post-retirement survivor benefits.

During a one time, 180-day window, these groups of employees were permitted to elect a lump sum payout equal to the actuarial present value of their remaining annuity payments.  The IRS found that the lump sum option, which was available only during a specified window, was a permitted benefit increase under Treasury Regulation Section 1.401(a)(9)-6 and, as such, did not violate the IRC Section 401(a)(9) minimum distribution requirements.
Investments
Tax Facts Q: 7667.  How is interest on a U.S. savings bond taxed after the death of the owner?
PLR 201409001
The IRS recently found that, with respect to interest earned on U.S. savings bonds held within a trust that was treated as income in respect of a decedent, the trust was able to defer reporting interest income on the bonds until they were disposed of, redeemed or reached final maturity if the trust used the cash method of accounting.

In this case, a married couple purchased savings bonds in a trust, which was to be divided into a decedent’s trust and a survivor’s trust upon the death of either spouse.  The bonds were to be transferred into the survivor’s trust unless the surviving spouse opted to make a qualified disclaimer, in which case they would remain in the decedent’s trust.

The surviving spouse here opted to make a qualified disclaimer as to the deceased spouse’s share of the bonds, so that they remained in the decedent’s trust.  IRC Section 454(c) permits the owners of certain U.S. savings bonds who employ the cash method of accounting to defer reporting the interest income on the bonds until the bonds are finally disposed of, redeemed or reach maturity.  Further, IRC Section 662(b) provides that income in respect of a decedent has the same character in the hands of the beneficiary as it would in the hands of the estate or the trust.

Therefore, because the interest income was not included on the decedent’s final tax return (and was income in respect of a decedent) and the cash method of accounting was elected, the decedent’s trust was able to defer reporting the interest income until the bonds’ final disposition.
Estate Planning/Taxation

Tax Facts Q: 598.  When are powers of appointment includable in a decedent’s gross estate? 
PLR 201432005
The IRS recently ruled that a proposed modification to a trust that would give the trust beneficiary the power to remove and replace the trustee would not give the beneficiary a general power of appointment over trust assets so as to cause those assets to be included in his gross estate.  This conclusion was based upon the fact that the terms of the modification prohibited the beneficiary from replacing the trustee with an individual who was closely related to the beneficiary.

Generally, trust assets may be included in a decedent’s estate if the decedent retains a general power of appointment over those assets.  A general power of appointment is a power exercisable in favor of the decedent, his estate, his creditors or creditors of his estate.  If a trust beneficiary has the power to remove the trustee and an unrestricted ability to appoint a successor trustee, this power may be construed as a general power of appointment that would cause the trust assets to be included in that beneficiary’s estate.

However, if the power to remove and replace a trustee is limited so that the trustee can only be replaced with an individual who is not “related or subordinate” to the beneficiary, no general power of appointment will be found.  An individual is related or subordinate to the beneficiary if he or she is (1) the grantor’s spouse if living with the grantor or (2) the grantor’s parent, child, sibling, employee, a corporation or employee of a corporation in which the stock holdings of the grantor and the trust are significant (in terms of voting control) or a subordinate employee of a corporation in which the grantor is an executive.

In this case, because the proposed modifications limited the replacement trustee to one who is not related (or, if related, is no closer than a cousin) or subordinate, the IRS found that no general power of appointment was created so that the trust assets would continue to be excluded from the beneficiary’s estate.
Federal Income Taxation
Tax Facts Q: 507.  What are the tax consequences of a discharge of indebtedness? 
Koriakos v. Comm., T.C. Summary Opinion 2014-70
The Tax Court recently held that a taxpayer had unreported income from a cancellation of indebtedness despite the fact that the cancelled debt was used to purchase the taxpayer’s principal residence.  This conclusion was reached because the debt itself was actually secured by a second residence, thus preventing the cancellation from qualifying for the exclusion that applies to a discharge of indebtedness that is secured by a qualified principal residence.

In this case, the taxpayer owned one residence in Arizona and obtained a home equity loan in order to purchase a second residence in Florida.  The loan was secured by the taxpayer’s home in Arizona, which was later abandoned and sold in a foreclosure sale.  The Florida residence then became the taxpayer’s principal residence.

The taxpayer argued that the cancellation of indebtedness could be excluded from income based on the statutory exclusion for qualified principal residence indebtedness, which includes indebtedness used to acquire or substantially improve the taxpayer’s principal residence if that residence is used as security for the debt.  While there was no doubt that the loan here was used to purchase the taxpayer’s principal residence, the fact that the loan was secured by a second residence prohibited the taxpayer from qualifying for the exclusion.  As such, the discharge of indebtedness income was taxable income to the taxpayer.
